De Montessori methodiek kent meerdere toepassingsvormen. Ik beschrijf ze hier kort. Hoewel ze apart beschreven staan, treden ze natuurlijk vaak tegelijkertijd op.

Welzijn: oftewel: om samen plezier te maken. Als goede gesprekken en (verbale) grappen maken niet zo goed meer lukt, bieden de Montessori activiteiten een alternatief om toch een gezellig tijd samen te hebben.

Sociale rol: volgens één van de basisprincipes wil de methodiek de persoon met dementie weer een rol geven. Zíj bepalen welke activiteit ze met u doen, maar als u de principes volgt kunt u de persoon ook beslissingen laten nemen over alledaagse zaken. Willen ze ‘deze’ (laat zien) blauwe jurk aan of liever ‘deze’ paarse rok? Willen ze soep of een broodje voor de lunch? Ook kunt u hen een rol geven in een ingewikkelder procedure door er één deeltaak voor hen uit te lichten. Tijdens het koken kunnen ze de aardappels snijden voor ze de pan in gaan. Tijdens bakken kunnen ze de decoratie op de koekjes aanbrengen. Tijdens de was doen, kunnen ze sokken en ondergoed sorteren. Zo valt er voor de meeste taken wel een deeltaak te bedenken. Demonstreer de taak net zo lang tot de ander deze zelfstandig kan uitvoeren en laat ze dan ook hun gang gaan. Iedere avond kan er, in overleg, een takenlijstje voor de volgende dag worden opgesteld. Het afvinken van de taken is een taakje en een beloning op zich.

Revalidatie: de methodiek kan ook als revalidatie-methode worden ingezet. Bij de filmpjes ziet u hiervan een voorbeeld: sinaasappelen persen geeft de persoon kracht in de onderarmen, wat kan helpen bij zelfstandig (blijven) eten. Het staan geeft ook een stimulans aan de benen; voor sommige mensen moet misschien zittend begonnen worden. Ook meer leuke activiteiten, zoals verschillende kleuren steentjes in verschillende bakjes scheppen, kan een revalidatie functie hebben.

Dit Australische filmpje laat een voorbeeld van deze toepassing van de methodiek zien:

Bij gedragsproblematiek: Als laatste kunnen de Montessori activiteiten worden ingezet met mensen met gedragsproblemen, bijvoorbeeld mensen die eindeloos ijsberen (en daardoor veel gewicht verliezen) of aggressief naar andere mensen zijn (en daardoor geen vrienden maken). Het is een vorm van afleiding. Zoals dr Cameron Camp zou zeggen: “Als ze ergens in op gaan, kunnen ze niet tegelijkertijd ook geagiteerd zijn”. Zie onze studie wat betreft gedragsproblematiek voor enkele resultaten met deze doelgroep.