IMG_6826

Vandaag bezocht ik het graf van Maria Montessori. Zij is namelijk begraven in Noordwijk. En ik geef momenteel een training in een verpleeghuis in Noordwijk. Is dat toeval? Nee, dat is het niet!

Maar er is meer aan de hand. Deze foto en dit schrijven zijn ook symbolisch, want ik moet helaas Maria Montessori in de oude vorm ook begraven. Wegens gedoe met rechten, royalties en zelfs rechtszaken (tussen andere partijen, maar ik blijf daar heel graag buiten) heb ik het moeilijke besluit moeten nemen om die trainingen niet langer te geven. Dat deed pijn, maar na de pijn kwam inspiratie. Er is namelijk zo veel meer. In de afgelopen maanden ben ik druk geweest met het ontwikkelen van een nieuw programma dat elementen van functiegerichte zorg, persoonsgerichte zorg, mijn Maria Montessori en mindfulness heeft. En dat programma bied ik nu aan in Noordwijk! Hoeveel cirkels komen er rond zo!

De eerste dag van de training zit erop. Het was leuk, uitdagend, verrassend en spannend. Mensen hadden het als veel en filosofisch ervaren. Er moet zeker nog veel aan worden geschaafd, meer in volgorde, duur en timing dan aan de inhoud. Ik ben dankbaar dat ik dit werk mag doen en hoop op vervolg. Hier in Nederland en mogelijk ook in Indonesie.

PS deze website zal ik later dit jaar helemaal bijwerken naar het nieuwe model