Ik lees weer in de Montessori Reader. Het tweede deel bestaat uit Maria Montessori’s persoonlijke notitieboekje. Daarin opgenomen: een kort hoofdstuk over Vrijheid (p. 326-327) met als kern ‘we behandelen hen zoals we zelf willen worden behandeld’. Enkele citaten:

-(over hoe we het meestal doen): In de regel, echter, respecteren we onze kinderen niet. We proberen hen te forceren om ons te volgen zonder hun behoeftes in acht te nemen. We zijn overweldigend en bovenal onbeleefd; en toch verwachten we van hen dat ze zich ondergeschikt opstellen en netjes gedragen.

-een les zoals we die ons gewoonlijk voorstellen, tempert een kind’s enthousiasme voor kennis, net zoals dat bij volwassenen het geval is. Enthousiasme is het geheim is tot goede begeleiding en het is niet moeilijk wanneer we jegens het kind een respectvolle, kalme en afwachtende houding aannemen. En hem vrijlaten in zijn bewegingen en zijn ervaringen.

-Dan valt ons op dat een kind zijn persoonlijkheid wil verrijken; hij neemt initiatief, kiest zijn eigen werk, bijt zich erin vast en verandert op basis van zijn behoeften; hij is niet bang voor inspanning, hij gaat daarnaar op zoek en met veel plezier overkomt hij barrieres.

-Een leraar moet een kind begeleiden zonder zijn aanwezigheid dominant te maken. Zodoende kan ze altijd hulp bieden, maar nooit een barriere vorm tussen het kind en zijn ervaring(en).